Aldersgrenser på Videospill

Videospill er en fantastisk form for underholdning, men for foreldre kan det være utfordrende å navigere i jungelen av spill og forstå hva som er passende for barnas alder. I Norge har vi et aldersvurderingssystem for videospill som kan hjelpe deg med å ta informerte beslutninger om hvilke spill som er egnet for barna dine. La oss utforske aldersgrensene og hvordan du kan bruke dem som veiledning.

PEGI (Pan European Game Information) Vurderingssystem:

I Norge og mange andre europeiske land brukes PEGI-vurderingssystemet for å klassifisere videospill. PEGI gir hvert spill en aldersvurdering og informasjon om innholdet, og det gir en generell retningslinje. Som med film kan man trekke fra 3 år fra aldersgrensen hvis spillet spilles sammen med en voksen, med mindre det er "Kun for voksne" (18+), som er en absolutt grense. Her er de ulike aldersgrensene i PEGI-systemet:

  1. PEGI 3: Dette er de mest barnevennlige spillene. De er egnet for barn fra 3 år og oppover. Spill i denne kategorien har generelt ingen skremmende eller voldelige elementer. 

  2. PEGI 7: Spill med denne aldersgrensen er egnet for barn fra 7 år og oppover. De kan inneholde milde skremmende scener eller animert vold, men er vanligvis trygge for eldre barn. For barn som er 4 år eller eldre, kan de også være passende under tilsyn av en voksen.

  3. PEGI 12: Dette er spill som er laget for barn fra 12 år og oppover. De kan inkludere mer intens vold, mildt språk og temaer som er egnet for en eldre aldersgruppe. For barn som er 9 år eller eldre, kan de også være passende under tilsyn av en voksen.

  4. PEGI 16: Spill i denne kategorien er ment for tenåringer fra 16 år og oppover. De kan inneholde mer realistisk vold, sterkt språk og utfordrende temaer. For barn som er 13 år eller eldre, kan de også være passende under tilsyn av en voksen.

  5. PEGI 18: Dette er de mest intense spillene, og de er kun for voksne på 18 år og eldre på grunn av sterke voldsscener, seksuelt innhold eller annet eksplisitt materiale.

Hvordan Bruke PEGI Vurderinger:

Når du vurderer et videospill for barna dine, bør du se etter PEGI-vurderingen på emballasjen eller i spillbeskrivelsen på nettet. Dette gir deg en god indikasjon på hvilken aldersgruppe spillet er egnet for. Her er noen tips for å bruke PEGI-vurderingene effektivt:

  1. Les Beskrivelsen: I tillegg til aldersvurderingen, bør du lese den korte beskrivelsen som følger med vurderingen. Denne beskrivelsen gir deg mer innsikt i hva slags innhold spillet inneholder, for eksempel vold, språk, eller annet. Se gjerne YouTube videoer av spillet for å få god forståelse av innholdet.  

  2. Vurder Barnets Modenhet: Husk at barn er forskjellige, selv innenfor samme aldersgruppe. Ta hensyn til barnets modenhet og sensitivitet når du velger spill. Noen barn kan være mer følsomme for visse typer innhold enn andre.

  3. Diskuter Spillet: Ta deg tid til å diskutere spillet med barna dine. Spør dem hva de liker og hva de er komfortable med. Dette kan hjelpe deg å ta en mer informert beslutning.

  4. Bruk Ressurser: Det finnes også flere nettsteder og apper som gir ytterligere informasjon om spillinnhold, inkludert anmeldelser fra andre foreldre og spillere. Dette kan være nyttig for å få en bredere forståelse av spillet.

Ved å forstå PEGI-vurderingssystemet og bruke det som en veiledning, kan foreldre velge videospill som passer for barnas alder og modenhet. Dette bidrar til å skape en positiv og trygg videospillopplevelse for hele familien.